Втори български пилот завърши курса за пилотиране на самолет F-16, съобщиха от

...
Втори български пилот завърши курса за пилотиране на самолет F-16, съобщиха от
Коментари Харесай

Втори български пилот вече е обучен да лети на F-16

Втори български водач приключи курса за пилотиране на аероплан F-16, съобщиха от Министерство на защитата.

Капитан Тодор Тодоров сполучливо мина главния курс след своя сътрудник капитан Александър Велинов, който се дипломира през 2022 година Церемонията по завършването на образованието се организира в базата на Националната армия на Съединени американски щати в Тусон, Аризона.

Съгласно контракта за придобиване на самолети F-16 Block 70 в Съединени американски щати ще бъдат подготвени 14 български водача, прецизират от МО. По втория контракт би трябвало да бъдат подготвени 18 водачи, като те не се изпращат едновременно, а по двойки. Изпращат по график, направен от американската страна. Той е изработен по този начин, че до 2024 година десетима от водачите да бъдат готови, а другите четирима ще завършат подготовката си, когато дойдат самолетите, изясни предишния месец в изявление за Българска телеграфна агенция командирът на авиобаза Граф Игнатиево бригаден военачалник Николай Русев.

Бригаден военачалник Русев означи тогава, че в България няма заложени образования на инструктори на F-16. Всички водачи, които се качат на аероплан, би трябвало минат подготовка в Съединени американски щати. България евентуално може да изиска да приготви инструктор, само че този въпрос не е обсъждан с нашите съдружници, сподели още командирът.

Към момента 8 летци се намират на друг стадий от образованието си , като се чака през тази година всички 14 водача да се включат в графика. Той се актуализира регулярно според от постигнатите резултати, допълват от МО.

През февруари България преведе първата вноска (в размер на 31 110 457 лева.) за придобиване на вторите осем нови самолета F-16C/D Block 70, муниции, средства за образование, средства за поддръжка, аварийни елементи, първична поддръжка и образование за Българските военновъздушни сили, както и за придобиване на многофункционална система за систематизиране на информация - взаимна тактическа радиосистема и обвързвана с нея поддръжка и съоръжение.

На 25 ноември със 151 гласа " за ", 42 - " срещу " и осем " въздържал се " Народното събрание утвърди придобиването на вторите осем самолета. В началото на декември стана известно, че е почнало сглобяването на първия български изтребител F-16, напомня Българска телеграфна агенция.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР